Dufay, Guillaume (c.1397-1474)

Dufay of Du Fay was een Franco-Vlaams componist uit de vroege Renaissance, geboren als onwettige zoon van een priester. Hij nam de naam Du Fayt van zijn moeder aan, noemde zich aanvankelijk Willem Du Fayt, later Guillaume Du Fay. Hij begon als koorknaap in de kathedraal van Cambrai, ging naar Italië (Bologna en Rome) en zong o.a. in de pauselijke kapel. In 1439 keerde hij terug naar Cambrai waar hij later ook gestorven is.
Dufay werd door tijdgenoten beschouwd als centraal figuur van de zogenoemde “Nederlandse school” of “Vlaamse School”, een groep componisten uit de 15e eeuw die actief was in een gebied, grofweg nu het noorden en oosten van Frankrijk, alsmede België en een groot deel van Nederland, met als centrum het hof  van de hertogen van Bourgondië. Tegenwoordig wordt het als onwaarschijnlijk beschouwd dat Dufay zelf in directe verbinding stond met het Bourgondische hof.
Van Dufay zijn zo’n 200 werken bewaard gebleven, waaronder 8 complete missen en 84 chansons. Hij componeerde de allereerste requiem mis, maar dat werk is verloren gegaan. Andere belangrijke componisten van de Vlaamse school waren Gilles Binchois en Antoine Busnois. De Engelse componist John Dunstaple is door hen beïnvloed.

Toont alle 5 resultaten