Quatuor Danel

22 december 2017

Marc DANEL, eerste viool, Vlad BOGDANAS, altviool
Gilles MILLET, tweede viool, Guy DANEL, cello

Opgericht in 1991, vormt het Quatuor Danel met meer dan 80 concerten per jaar een gevestigde formatie binnen de internationale muziekwereld, mede dankzij zijn aanwezigheid in talrijke gerenommerde podia tijdens zijn frequente tournees. Heruitnodigingen van prestigieuze instellingen zoals “Musiktage Römerbad” in Badenweiler, het Kuhmo Chamber Music Festival of Sapporo Concert Hall in Japan, het Concertgebouw in Amsterdam en de Opéra Bastille getuigen van de erkenning voor vele jaren werk en onderzoek.

Daarnaast biedt het Quatuor Danel aan een gemotiveerd publiek de kans om tijdens integrale cycli de voltallige strijkkwartetten van Bartók, Beethoven, Sjostakovitsj en Weinberg te leren kennen. De samenwerking met de meest befaamde componisten van onze tijd – Boesmans, Dusapin, Harvey, Lachenmann, Rihm, Volans enz. – verleent een bijzondere zin aan de samenwerking met jonge componisten waarvan het Quatuor Danel het talent heeft erkend: Bacri, Baschet, Bédrossian, Bosse, Brewaeys, Cassol, Defoort, d’Haene, Fafchamps, Honderdoes, Lampson, Mantovani, Mernier, Nelissen, Flender, Rivas, Swinnen, Van der Harst, Vanhecke, Zhang enz.

De opnames van het Quatuor Danel: Bacri, Bartholomée, Biarent, De Clerck, Defoort, Dusapin, Koering, Gounod, Goeyvaerts, Lambotte, Lampson, Mendelssohn, Mernier, Raskatov, Rosenthal, Saygun, Sjostakovitsj, Souris, Swinnen, Weinberg, Zhang  getuigen van een veelzijdigheid die de belangstelling wekte van labels zoals Accord Universal, Auvidis-Valois, Calliope, CPO, Col Legno, Cyprès, Fuga Libera, Megadisc en Triton. Deze dikwijls bekroonde en altijd enthousiast ontvangen opnamen verstevigen de positie van het Quatuor Danel in een sector die volop in beweging is.

In 2005 verscheen de integrale uitvoering van de 15 strijkkwartetten van Sjostakovitsj bij Fuga Libera. In deze interpretaties klinkt de nalatenschap door van twee grote Russische kwartetten: het Borodin Kwartet en het Beethoven Kwartet. In 2006 en 2008 verschenen bij CPO de strijkkwartetten van Saygun en Weinberg.

Het Quatuor Danel volgde het Lindsay Kwartet op als  quartet-in-residence aan de Universiteit van Manchester en voegt zich zo bij een groep befaamde onderzoekers waaronder de componist John Casken en de musicologen Bary Cooper, David Fallows en David Fanning.

In de periode 2006-2008 werkte het kwartet samen met componiste Florence Baschet voor IRCAM aan een werk dat in 2008 in Parijs in première ging en verder op uitnodiging van Pascal Dusapin met de ‘Leçons inaugurales du Collège de France’.

Indachtig de goede banden met Helmut Lachenmann is het kwartet in 2010-2011 uitgenodigd naar het MITO Festival in Italië voor een uitvoering van Tanzsuite mit Deutschlandlied met het orkest van de RAI onder Matthias Hermann. Bij de Opéra de Bastille presenteren ze dat seizoen een muzikaal portret van Bruno Mantovani. Verder is Quatuor Danel weer regelmatig te horen in Duitsland, Engeland, België, Frankrijk, Nederland en Japan.

Sinds september 2010 is primarius Marc Danel als docent verbonden aan NSKA (de Nederlandse Strijkkwartet Academie) naast Stefan Metz van het voormalig Orlando Kwartet.

Het Quatuor Danel wordt gesteund door het Ministère de la Communauté Française de Belgique, Wallonie-Bruxelles International en Cultures-France.