Alexander Melnikov – Piano

22 december 2017

Alexander Melnikov © Marco BorggreveWeinig jonge pianisten hebben zoveel talent voor oorspronkelijkheid en verwondering als Alexander Melnikov.
Thiemo Wind

Alexander Melnikov

Alexander Melnikov geldt als een van de beste Russische pianisten van zijn generatie. Hij werd in 1973 in Moskou geboren en begon, zes jaar oud, zijn muzikale opleiding aan de Centrale Muziekschool in Moskou en zette deze voort aan het Tsjaikowsky Conservatorium, waar hij in 1997 bij Professor Lev Naumov afstudeerde. Verdere studie voerde hem naar München bij Elisso Virsaladze en naar de Fondazione per il Pianoforte aan het Como Meer, waar hij les kreeg van o.a. Andreas Staier en Carl-Ulrich Schnabel. Nog als student nam hij met succes deel aan meerdere internationale pianoconcoursen en was laureaat op het Schumann-Wettbewerb in Zwickau in 1989 en op het Elizabeth Concours in Brussel in 1991. Spoedig daarna nam zijn internationale carrière een aanvang.

Alexander Melnikov werkt samen met orkesten als het Russisch Nationaal Orkest en het Tokyo Philharmonisch Orkest onder Mikhail Pletnev, het Gewandhausorchester Leipzig en het Philadelphia Orchestra onder Charles Dutoit,  het Rotterdams Philharmonisch Orkest onder Valery Gergiev, het St. Petersburg Philharmonisch Orkest onder Yuri Temirkanov, de Moscow Soloists onder Yuri Bashmet, Koninklijk Concertgebouw Orkest, NHK Symphony Orchestra, BBC Symphony Orchestra en BBC Philharmonic Orchestra. Daarnaast speelt hij ook Hammerklavier en concerteert regelmatig met Concerto Köln en ook met Philippe Herreweghe.

Zijn solo-programma’s zijn regelmatig te horen in de grote concertzalen zoals het Concertgebouw, de Santory Hall (Tokyo), de Alte Oper Frankfurt, Queen Elisabeth Hall en Théâtre Châtelet. Grote artistieke verwantschap verbindt Melnikov met wijlen  Sviatoslav Richter, die hem geregeld voor festivals in Moskou (Decembernachten) en in Tours uitnodigde.

Ook kamermuziek speelt een vooraanstaande rol in het muzikale leven van Alexander Melnikov. Tussen 1993 en 2003 werkte hij intensief met Vadim Repin. Tegenwoordig vormt hij een uiterst succesvol duo met Isabelle Faust. Verder behoren musici als Natalia Gutman, Yuri Bashmet, Alexander Rudin, Pieter Wispelwey en Jean-Guihen Queyras tot zijn partners. Met Andreas Staier, Boris Berezovsky en Alexei Lubimov vormt hij regelmatig een pianoduo.

Van 2000 tot 2002 was Melnikov “BBC New Generation Artist”. Nog altijd speelt hij dikwijls voor BBC 3 zowel in solo-programma’s als met de BBC orkesten.

Alexander Melnikov staat onder contract bij Harmonia Mundi waarvoor reeds meerdere cd’s zijn uitgebracht, waaronder zowel werken voor solo piano van Brahms, Rachmaninov en Skrjabin als kamermuziek met Isablle Faust, Jean-Guihen Queyras en Teunis van der Zwart.

De opname van Beethovens veeltallige sonates voor piano en viool met Isabelle Faust oogstte ongekend enthousiasme van de internationale vakpers. Op 1 oktober 2010 werd deze set bekroond tijdens de jaarlijkse uitreiking van de prestigieuze Gramophone Awards in Londen.

In mei 2010 verscheen een nieuwe cd met alle preludes en fuga’s van Sjostakovitsj, die eveneens erg goed werd ontvangen in de internationale pers.

Sinds 2002 doceert Alexander Melnikov als Gastprofessor aan het Royal Northern College of Music in Manchester. Buiten de muziek is hij ook nog een zeer competent amateur-piloot.

Wilt u meer lezen over Melnikov?
Klik dan hier voor een weblog-artikel van Guido van Oorschot over Alexander Melnikov n.a.v. een optreden in Amsterdam (februari 2011).