Teunis van der Zwart – Natuurhoorn

22 december 2017

teunis van der zwartTeunis van der Zwart studeerde aan het Koninklijk Conservatorium, Den Haag, bij Vicente Zarzo, en aan het conservatorium van Maastricht bij Erich Penzel. Nadat hij een prijs won in het Bad Harzburg Natuurhoorn Concours 1989, besloot hij om een ambassadeur voor de natuurhoorn te worden. Sindsdien maakte hij talloze opnamen en concertreizen door grote delen van de wereld met een flink aantal top-orkesten en kamermuziekgroepen, waaronder het Amsterdam Baroque Orchestra, het Orchestre des Champs-Elysées, Nachtmusique en Akademie für Alte Musik Berlin.
Voor het label CPO nam hij verschillende CD’s op met de Caprices van Jan Dismas Zelenka, met extreem veeleisende en virtuoze hoornpartijen, die lange tijd als onspeelbaar golden. Momenteel is Teunis van der Zwart eerste hoornist van zowel het Orkest van de Achttiende Eeuw als het Freiburger Barock Orchester.
Met deze beide orkesten trad hij regelmatig op als solist en maakte hij CD-opnamen van Mozarts hoornconcerten in het Mozartjaar 2006. Ook maakte hij recent een opname van de hoornsolo uit de Hohe Messe, het beroemde Quoniam, met de Nederlandse Bachvereniging, o.l.v. Jos van Veldhoven.
In 2007 volgden CD-opnamen van het hoornconcert van Joseph Haydn, met het Japanse Orchestra Musica Libera o.l.v. Hidemi Suzuki; het hoorntrio van Brahms met Isabelle Faust en Alexander Melnikov; en het concert voor twee hoorns en orkest van Ferdinand Ries, met de Kölner Akademie, o.l.v. Michael Alexander Willens.
Als solist, docent en spreker maakte hij zijn opwachting in vele masterclasses, cursussen, concertseries en festivals in Europa, de Verenigde staten, Australië en Japan. Teunis van der Zwart is docent aan het Conservatorium van Amsterdam en aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag.
Hij is dirigent van Salonorkest Musica d’Amore.