Alexei Lubimov – piano

23 december 2017

Alexei Lubimov, in 1944 geboren in Moskou, geldt als een van de meest oorspronkelijke musici van zijn tijd. Zijn brede repertoire en zijn gewetensvolle instelling inzake de muziek maken hem tot een welkome uitzondering in het hedendaagse muziekleven. Al tijdens zijn studie bij de beroemde Heinrich Neuhaus (die ook de leraar was van Emil Gilels en Sviatoslav Richter) ontwikkelde hij een passie voor zowel de barokmuziek, met name indien uitgevoerd op historische instrumenten, als voor 20e-eeuwse componisten als Schönberg, Webern, Stockhausen, Boulez, Ives, Ligeti, Schnittke, Gubaidulina en Pärt. In de voormalige Sovjet-Unie gaf hij premières van veel hedendaagse composities. Ook was hij de oprichter van het festival “Alternativa”. Daarnaast richtte hij een barokkwartet op toen zijn internationale loopbaan in de jaren 70 van de vorige eeuw hinder ondervond van steeds verdergaande reisbeperkingen. Een en ander weerhield hem er niet van zich te ontwikkelen tot een pianist van uitzonderlijk formaat, bedreven in zowel klassiek als hedendaags repertoire, een feit waarvan zijn vele opnames getuigenis afleggen.

Het gaandeweg verdwijnen van de politieke restricties in de jaren 80 gaf Alexei Lubimov gelegenheid om met talrijke optredens in Europa, Amerika en Japan toe te treden tot de rangen van de internationale toppianisten. Zo was hij solist bij de filharmonische orkesten van Helsinki, Israël, Los Angeles, München, St Petersburg, bij de Royal Philharmonic, Russian National, Orchestre Philharmonique de Radio France, Toronto Symphony en Deutsches Symphonieorchester Berlin met dirigenten als Ashkenazy, Järvi, Kondrashin, Hogwood, Mackerras, Nagano, Norrington, Pletnev, Saraste, Salonen, Janowski en Tortelier. Op het gebied van de authentieke uitvoeringspraktijk waren er optredens met o.a. Orchestra of the Age of Enlightenment, Wiener Akademie en Collegium Vocale Gent.

Verder is Alexei Lubimov een toegewijd beoefenaar van kamermuziek, die hij samen met andere grote solisten op internationale festivals ten gehore brengt. In de afgelopen seizoenen speelde hij onder meer met het City of Birmingham Symphony Orchestra, Russian National Orchestra,  Österreichisches Tonkünstlerorchester en gaf daarnaast talrijke recitals. Op het Salzburg Festival 2003 en in Kopenhagen was hij solist in Skrjabins ‘Prometheus’. In 2005 was hij solist bij het Orchestra of the Age of Enlightenment (Beethoven), Münchener Philharmoniker (Silvestrov), SWR Stuttgart (Pärt), Deens Nationaal Symfonieorkst (Pärt), Anima Eterna en RNO Moskou. In Nederland en België gaf hij de laatste jaren recitals (Antwerpen, Gent, Brugge) en was hij solist bij o.a. Koninklijk Concertgebouworkest, Koninklijke Filharmonie Vlaanderen, Radio Filharmonisch Orkest en de Radio Kamerfilharmonie.

Van Lubimov verscheen een groot aantal opnamen voor verschillende labels, zoals Melodia, Erato, BIS, ZigZag en Sony. Ze omvatten de complete pianosonates van Mozart, verder Schubert, Chopin, Beethoven, Brahms en componisten uit de 20e eeuw. Zijn meer recente opnamen voor ECM werden door de internationale vakpers bijzonder lovend ontvangen.

Lubimov trad drie keer op in de serie Bruno Klassiek presenteert. De eerste keer solo, op 21 januari 2011, met een Schubert en Beethoven programma op een prachtige Graf fortepiano. De tweede keer, samen met Alexei Grotz, op 14 juli 2011 met een Schubert duettenprogramma, ter gelegenheid van de verjaardag van Bruno (eigenaar van Bruno Klassiek). Twee dagen later werd nagenoeg hetzelfde programma met Schubert Duetten door het label Passacaille op cd vastgelegd. De derde keer kwam Lubimov samen met Slava Poprugin, met een Satie-Stravinsky programma dat daags erna door het Franse Alpha label voor cd werd opgenomen.